A tűzoltókészülék hitelesítés szempontjai

aug 23, 2023 | Tűzoltókészülék

A tűzoltókészülék hitelesítése biztosítja, hogy a lángok megfékezésére kihelyezett eszköz eredményesen használható is legyen, amikor szükség van rá.

A tűz egyike a legpusztítóbb katasztrófák okozójának. Elég egy óvatlan szikra és nagyon könnyen a lángok martalékává válhat egy teljes épület. A tűzesetek többsége emberi mulasztás miatt következik be. Az odafigyelés azonban még nem elég, meg kell tervezni és fent kell tartani a hatékony tűzvédelmet.

Az ellenőrzés a hatékony eszköz feltétele

A tűzvédelmi eszközök legismertebbje a tűzoltókészülék. Még az is tudja, hogy mire való ez az eszköz, aki még soha nem használta tűzoltásra. A tűzoltókészüléket a többi tűzvédelmi eszközzel együtt az előírt szabályozás szerint rendszeresen felülvizsgálatnak kell alávetni. A hatályos szabályok szerint évente kell lehetőséget biztosítani a szakembernek a hitelesítésre.

A helyszínen ellenőrzést végző szakembernek be kell azonosítania az eszközt és a minősítését is, hogy tudja róla, érvényes e még. Amennyiben a készülékről kiderül, hogy az hibás, nem működik megfelelően, úgy intézkedni kell. Ebben az esetben a felülvizsgálat során jelezni kell, hogy mit észlelt a szakember és milyen javaslatot tett a hiba kiküszöbölésére.

A tűzoltókészülékkel kapcsolatban tapasztalhatóak tipikus hibák, ezekkel találkozik leggyakrabban a felülvizsgálatot és a hitelesítést végző szakember.

  • megsérült vagy hiányos
  • lejárt az élettartama
  • használták és így nem alkalmas a maximális tűzvédelem ellátására
  • a készülékben a nyomás nem elég nagy a használathoz

A szakember listába veszi, hogy a készülék biztonságos, jól látható helyen van e, akadály nélkül használható, minden címke, szelvény megtalálható e rajta és arra is figyel, hogy sértetlen e a zárópecsét, esedékes e a karbantartása.

A munkavédelem és a tűzvédelem területére is specializálódott a csapatunk. Ennek megfelelően széleskörű szolgáltatásokat tudunk nyújtani az ellenőrzéstől a hitelesítésen át a szabályzatok összeállításáig és oktatások megszervezéséig.