A tűzoltókészülék karbantartásának összefoglalója

aug 23, 2023 | Tűzoltókészülék

A tűzoltókészülék karbantartására évente kell sort keríteni, az ellenőrzéssel és hiteleítéssel egy időben. Milyen feladatokat kell kipipálni a karbantartás listáján?

A tűzvédelmi eszközök rendszeres ellenőrzését szabályba foglalták, amit arra jogosult, tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvánnyal rendelkező szakember végezhet el.

A porral, vízzel oltó készülékek alapkarbantartását minden évben egyszer el kell intézni. Ezen kívül közép és teljes körű karbantartást is végezni kell, 5-15 évente. A karbantartásra vonatkozó ciklusidőket a gyártási évtől, illetve a legutóbbi karbantartás időpontjától kell számítani. Egy tűzoltókészüléket nem lehet bármeddig használni. A kielégítő állapot ellenére is le kell cserélni azokat, átlagosan húsz évente, az oltóanyag típusától függően.

A karbantartás mindenre kiterjed

A szakembernek mindenekelőtt ellenőriznie kell a tűzvédelmi eszközök hiánytalan meglétét, helyét és állapotát. Az üzemképesség vizsgálata kiterjed több pontra is, melynek célja a készülék hatékony alkalmazását meghiúsító hibák kiszűrése. Amennyiben a szakember hibát talál a tűzoltókészülék működésében vagy az állapotában, azt rögzíteni kell írásban és haladéktalanul meg kell kezdeni a kijavításukat.

A teljes ellenőrzés és az esetlegesen talált hibák kijavítását követően a szakember a tűzoltókészülékre plombát helyez és hitelesíti azt.

A középkarbantartás magába foglalja többek között a korrózió vizsgálatot, a készülék feltöltését oltóanyaggal, a szerelvények, a nyomásmérő, a készülék belsejének, az egyéb alkatrészek átnézését.

A teljes körű karbantartás részét képezi többek között a tűzoltókészülék szétszerelése és a hibás vagy pedig lejárt élettartamú alkatrészek kiselejtezése, nyomáspróbának kell alávetni a szerelvényeket, valamint lecserélni a jelöletlen tartályokat és beállítani a biztonságos szelepeket.

A tűzvédelem nem játék, ember életek, épületek, értékek múlhatnak azon, van e rés a tűzvédelem pajzsán. Forduljon hozzánk bizalommal és használja ki szakmailag felkészült és tűzvédelemben tapasztalt csapatunk szolgáltatásait!