Ki végezheti és hogyan a tűzoltókészülék karbantartást?

ápr 29, 2024 | Tűzoltókészülék

A tűzoltókészülék karbantartásnak az a célja, hogy egy készülék vészhelyzetben ne mondjon csődöt és hatékonyan végezze a feladatát vagyis a tűzoltást.

Ellenőrzés és karbantartás nem ugyanaz

A tűz kialakulásának szinte bárhol reális a kockázata. Az épületeken belül kihelyezett, tűzoltásra tervezett készülékek használatával a tűzvédelem hatékonyan tud megvalósulni.

A készülékek lehetnek porral, vizes keverékkel, szén-dioxiddal, egyéb oltóanyaggal megtöltve, attól függően, milyen helyszínen kaptak helyet, illetve milyen jellegű tűzhöz alkalmazhatóak. Mindegyik készülékre vonatkozik a szabály, hogy megjelölt időközönként ellenőrizni kell és karbantartani őket.

Az ellenőrzést a tulajdonos, üzemeltető is elvégezheti adott szempontrendszer alapján. Az ellenőrzés rávilágíthat olyan hiányosságokra, amik már a karbantartás területére tartoznak. A tűzoltókészülék karbantartását viszont csakis erre felhatalmazott szakember végezheti el.

A tűzoltókészülék karbantartás feladatai

A karbantartás szorosan kapcsolódik az ellenőrzéshez. Az ellenőrzés alapos vizsgálatot jelent, ami kiterjed a készülék minden egyes alkatrészére és a működéshez szükséges feltételeket is sorra veszi, valamint tesztelés alá veti a készüléket. Amennyiben az üzemeltető hibát vagy rendellenességet talál, annak javítása a szakember feladata.

A szakembernek feladata lehet például a gázzal töltött palackok kezelése, ami fokozottan veszélyes szituációt jelent. Az eltömődött szelepek és szűrők tisztításának a megfelelő szerszámokkal, tudással és rutinnal lehet csak nekiállni. A töltőanyagot után kell tölteni, ha a készüléket használták, de előfordulhat, hogy cserélni kell, ami a palackban van. A lejárt élettartamú palackoknak menniük kell és újakat kell a helyükre szerelni.

A tűzoltókészülék csakis akkor helyezhető ki és működtethető, ha minden szempontból megfelelt a biztonsági szabályoknak. Keressen minket bizalommal, ha a tűzvédelemben képzett és jártas szakemberek szolgáltatásaira van szüksége! Egyeztessen a kollégánkkal a részletekről és időpontokról!