Munkavédelmi szabályzat készítés: mi a teendő home office esetén?

nov 29, 2023 | Munkavédelmi szabályzat

A munkavédelmi szabályzat készítését egyetlen munkaadó sem spórolhatja meg. Egyre több cég engedélyez otthoni munkavégzést is. Mi a helyzet a home offic-al?

Az elmúlt pár évben átformálódott a munka világa. Az otthoni munkavégzés ritka madárnak számított, de mára megjelent a hibdrid munkavégzés, illetve a heti öt napot felölelő home office lehetősége is.

A munkahelyi és az otthoni környezetben végzett munkára eltérő munkavédelmi szabályok vonatkoznak? Nézzük meg nagy vonalakban, hogy mik ezek a szabályok.

Mit jelent a munkavédelem a home office-ban?

A munkáltató felelőssége nem változott, abban az esetben is gondoskodnia kell a biztonságos és az egészséget, testi épséget nem veszélyeztető munkakörnyezetről, ha a munkavállaló otthonról végzi el a feladatait.

A hagyományos munkahelyhez hasonlóan itt is hiánytalan munkaeszközökre és a biztonságos környezetre együttesen szükség van. A munkáltatónak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a helyszín megfelel a munkavédelmi előírásoknak.

Függetlenül attól, hogy a munkavégzéshez használt eszközök a cég vagy a munkavállaló tulajdonát képezik, szükség van kockázatértékelésre. Mivel a munkavállaló otthonának egy része munkahelynek tekinthető, ebből következik, hogy a munkavédelmi oktatásra itt is szükség van.

Az oktatásnak ki kell térni a távmunkával járó veszélyek ismertetésére. A kockázatok feltárása után sorra kell venni a megelőző intézkedéseket is. Ki kell térni a munkához használt számítástechnikai eszközök villamos biztonsági szabályainak bemutatására.

A munkáltató írásban tájékoztassa a munkavállalót arról, hogy melyek a biztonságos munkavégzés szabályai távmunkában. Ennek a tájékoztatónak a hiányában a munkavállalónak joga van baleset esetén a munkáltató mulasztására hivatkozni.

Mi figyelemmel követjük a változásokat, naprakészek vagyunk az aktualitások kapcsán. Az ügyfeleinknek képesek vagyunk teljes értékű és a szabályozásoknak eleget tévő munkavédelmi szabályzatot összeállítani. Amennyiben a szakmai segítségünket igényli és a szolgáltatásainkra van szüksége, lépjen kapcsolatba velünk haladéktalanul!