A kockázatértékelés gyakoriságáról

márc 26, 2024 | Kockázatértékelés elkészítése

A munkavédelmi kockázatértékelés elsősorban a munkavállalókat védi, az Ő érdekükben kell elvégeztetni a méréseket. Az értékelés kizárólag szaktevékenységnek minősül.

A munkavédelem alapja a kockázatbecslés

A munkavállalók egészsége és biztonsága több tényezőn is múlik. Jó tudni, hogy az ártalmak felmérésének hiánya bírsággal jár, ahogyan az alacsony színvonalú értékelés megléte is.

Nem felesleges időpocsékolás olyan értékelést elvégeztetni, ami a munkavédelem alapját képezi. Egy olyan munkahelyen szívesen dolgoznak és maradnak a munkavállalók, ahol nem kell tartaniuk váratlan balesetektől. Senki nem akarja magát kitenni nap, mint nap a balesetek kockázatának vagy az azzal járó súlyos következményeknek.

Mikor kell elvégeztetni a kockázatbecslést?

A munkavédelmi kockázatértékelés elvégeztetése nem gyakoriság kérdése, inkább a tényezők függvénye. Ez azt jelenti, hogy a munkaterület változásaihoz köthető az értékelés. Amikor új vállalkozás indul útjára, addig nem lehet megnyitni, ameddig a munkabiztonság feltételei maximálisan meg nem valósultak és azokat ellenőrizték is.

Nem csupán a kezdetekkor van szükség a munkavédelmi kockázatértékelésre, hanem minden új létesítmény nyitásakor, illetve a meglévők bővítésekor is. Logikus, hogy a még ki nem próbált területek nem ismert kockázatokat rejthetnek.

A további esetek közé lehet sorolni a berendezések, eszközök megújítását, újdonságok bevezetését is.  Hiába minden szabályos intézkedés, balesetek ettől még előfordulhatnak, főleg ott, ahol emberek végzik a feladatok oroszlánrészét. Amennyiben baleset történik, azt ki kell vizsgálni és feltárni, hogy milyen tényezők vezettek a kialakulásához. Ebből is látszik, hogy a munkabiztonság megerősítése állandó feladat, nem elég egyszer tenni érte.

A munkavédelmi kockázatértékelés elvégeztetéséhez a szakképzett munkatársaink rendelkezésre állnak. Az ügyfeleink számára kimagasló színvonalú szolgáltatást nyújtunk. Amennyiben esedékes a szolgáltatás igénybevétele, lépjen kapcsolatba a kollégánkkal és kérjen ajánlatot!