Munkavédelmi szabályzat készítés: kötelező vagy nem?

jan 22, 2024 | Munkavédelmi szabályzat

A munkavédelmi szabályzat készítését alapvetően nem írja elő törvény, ennek ellenére mégis célszerű elkészíttetni. Nézzük, mi mindent érdemes erről tudni!

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a unkavédelmi szabályzat készítése kötelező-e, illetve, hogy mi mindent kell tartalmaznia egy ilyen dokumentumnak. A rövid válasz az, hogy nem kötelező, így a tartalmára vonatkozó, kötelezően betartandó megkötések sincsenek. A hosszabb válasz viszont az, hogy bár nem kötelező ilyen dokumentumot készíttetni, mégis érdemes, és a legtöbb cég számára teljesen természetes is.

Ahhoz, hogy ennek okait megértsük, tudatosítani kell, hogy a munkáltató felelőssége az alkalmazottai számára az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megteremtése, és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartatása. Ennek érdekében a munkáltató dönthet úgy, hogy egyedi utasításokban rendelkezik, illetve választhatja azt is, hogy ezeket összefoglalja egyetlen dokumentumba, egy úgynevezett munkavédelmi szabályzatba.

Utóbbi egyszerűbb, logikusabb és könnyen az adott cégre szabható. Nézzük, mi mindent célszerű beleírni a dokumentumba!

A szabályzat hatálya, a munkahelyi ügyrend, a munkavédelmi oktatások lebonyolítása, egyéni védőfelszerelések és védőeszközök biztosítása, általános elvárások a munkavégzés során, a munkavédelmi eljárások rendje, az esetlegesen bekövetkező munkabalesetek kezelése, kártérítése, munkavédelmi érdekképviselet, érdekegyeztetés, hatályba léptető rendelkezések, ha szükséges, akkor mellékletek, valamint a vonatkozó jogszabályok jegyzéke.

Cégünk számos munkavédelmi szabályzatot készített már el, így nagy tapasztalattal rendelkezünk e téren. Teljes körű szolgáltatással állunk ügyfeleink rendelkezésére, megfizethető áron, rövid határidővel. 

Amennyiben szeretné profikra bízni a munkavédelmi szabályzat készítését, ne habozzon, forduljon hozzánk bizalommal! A megadott elérhetőségeink bármelyikén szívesen állunk rendelkezésére a részletekkel kapcsolatban.