Mikor és miért van szükség tűzvédelmi szabályzat készítésre?

tűzvédelmi szabályzat készítés

A tűzvédelmi szabályzat készítésének megvan a maga ideje. Minden vállalkozásnak rendelkeznie kell egy szabályos összefoglalóval, ami eligazítást nyújt.

Egy tűzvédelmi szabályokat egybegyűjtő dokumentummal nemcsak vállalkozásnak kell rendelkeznie, hanem minden intézménynek, lakóépületnek stb. is. Abban az esetben is készíttetni kell ideiglenes tűzvédelmi szabályzatot, ha egy cég még csak a próbaidőszakánál tart.

Az ideiglenes szabályzatot fel kell váltania a végleges dokumentációnak, ha letelt a maximum hat hónap, eddig  érvényes az ideiglenes tűzvédelmi dokumentum, ezután el kell készíttetni a végleges változatot. A vállalkozás működésének első pillanatától rendelkeznie kell szabályos és érvényes tűzvédelmi dokumentációval.

Naprakész legyen a szabályzat!

A dokumentumnak mindig naprakésznek kell lennie, különben a benne foglaltak nem fedik a valóságot. Minden változást fel kell tüntetni a szabályzatban. A jelenleg érvényben lévő előírások alapján a vállalkozásnak minden javítást harminc naptári napon belül el kell végeznie.

Az aktuális tűzvédelmi szabályzat jelenti azt a dokumentumot, ami tartalmazza a helyszínre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat. Magától értetődik, hogy ha a dokumentum elavult, nem a valóságnak megfelelő információt tartalmaz, az hatással van a helyszín biztonságának fenntartására is. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha a beiktatott változtatásokról nem tájékoztatják az alkalmazottakat, illetve minden érintettet. Tehát ügyelni kell arra, hogy minden, aktuális információ szerepeljen a tűzvédelmi szabályzatban és arra is gondot kell fordítani, hogy minden, alkalmanként vagy rendszeresen a helyszínen dolgozó megismerje őket.

A tűzvédelmi szabályzat készítést, javítást egy másik okból is szükséges lehet újra megrendelni. Előfordulhat, hogy változnak az előírások, így a szabályzat ebből az okból is elavulttá válhat. Minden módosítással az állandó munkabiztonság megteremtését támogatja a munkáltató.

Keressen minket bizalommal tűzvédelem, munkavédelem ügyben az elérhetőségeinken!

Minden, amit a tűzvédelmi szabályzat készítés kapcsán tudni érdemes

tűzvédelmi szabályzat készítés

Teljes körű szolgáltatás keretein belül, kedvező áron vállaljuk tűzvédelmi szabályzat készítését. Bízza ránk a feladatot Ön is, csapatunk mindenben segít! 

A tűzvédelem rendkívül fontos feladat minden téren, hiszen a megelőzésre kell törekedni. Vannak olyan esetek, amikor kötelezően létre kell hozni egy tűzvédelmi szabályzatot, melynek hiányában egy esetleges ellenőrzéskor a hatóság bírságot szabhat ki. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy mi mindent érdemes, illetve kell tudni a tűzvédelmi szabályzat készítéséről! 

A törvény úgy szól, hogy  tűzvédelmi szabályzatot akkor kell készíteni, ha a cégnél a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztat; vagy az általuk üzemeltetett, bérelt épületrész, épület területén található olyan helyiség, amelynek a legnagyobb befogadóképessége nagyobb, mint 50 fő; illetve kereskedelmi szálláshelyet üzemeltet

Fontos azonban, hogy nem elég a szabályzat elkészítése, ugyanis a fent felsoroltak kötelesek gondoskodni róla, hogy munkavállalóik az abban foglaltakat megismerjék és betartsák, illetve, hogy a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi előírások szerint végezzék a tevékenységüket. 

Szem előtt kell tartani továbbá, hogy a munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalói, valamint a munkavégzésben részt vevő családtagjai évenként történő tűzvédelmi oktatásáról, a munkakörükkel, tevékenységükkel kapcsolatos tűzvédelmi ismeretek elsajátításáról, valamint a tűz esetén végzendő feladatok megismeréséről. Olyan munkavállaló, illetve családtag, aki a fenti ismeretekkel nem rendelkezik, nem foglalkoztatható. 

Cégünk teljes körű szolgáltatással áll az olyan cégek rendelkezésére, amelyek szeretnék profi csapatra bízni a tűzvédelmi szabályzat készítését, de igény esetén az ezzel kapcsolatos oktatás lebonyolítását is vállaljuk. A részletekért érdemes felkeresni minket a megadott elérhetőségeinken

Amennyiben az Ön érdeklődését is felkeltettük, forduljon hozzánk bizalommal, és vegye igénybe szolgáltatásunkat!