Mi a munkavédelmi oktató feladata?

márc 26, 2024 | Munkavédelmi oktatás

A munkavédelmi oktató pozíció komoly felelősséggel járó feladatokat foglal magába. A munkabiztonság tökéletes megteremtésében az oktatónak is nagy szerepe van.

Irodában, gyártósoron, építkezésen, de még üzletben vagy akár otthon dolgozni is jár valamilyen szintű kockázattal. A munkavállalók alapvető joga, hogy biztonságban érezhessék magukat miközben a feladataikat végzik el.

A munkavédelmi oktatást minden munkavállalónak meg kell tartani, ha új helyen, új pozícióban kezd, új munkaeszközökkel, technológiákkal, védőeszközökkel kell dolgoznia. Az oktatást munkaidőben kell megtartani annyi alkalommal, ahány alkalommal indokolttá teszik a körülmények.

A munkavédelmi oktató személye

A munkavédelmi oktató az a képesített szakember, aki tájékozott a munkavédelmi jogszabályok változásával kapcsolatban. Amellett, hogy összeállítja az oktatás tartalmát és az oktatást megtartja a munkavállalóknak, egyéb feladatai is vannak. A munkabiztonságot fenyegető kockázatokat kivizsgálja, fellép a balesetek ellen, ha bekövetkezik egy, feltárja az okokat.

Kiből válik igazán jó  szakember? A professzionális munkavédelmi oktató elkötelezett, felelősségteljes és kiemelten szabálykövető személyiséggel rendelkezik.

Az emberekkel történő munkához kiemelkedő kommunikációs készséggel bír, ez kiterjed a kollégákra, a munkavállalókra és a munkáltatókra is. Nem árt, ha empatikus, ismeri az asszertív kommunikáció eszközeit, pozitív kisugárzása van, képes a hatékony együttműködésre. Az oktatást érdekesen tudja megtartani, fenntartja a résztvevők figyelmét és maradéktalanul átadja az információkat.

Precíz és alapos, könnyen felismeri a veszélyre utaló jeleket. Nyitott a folyamatos továbbképzésre és arra törekszik, hogy a munkabiztonság ügyét szolgálja.

Amennyiben szüksége van ránk és a szolgáltatásainkra, keressen minket bizalommal! Több területen is kompetensek vagyunk a tűzvédelemtől a munkavédelmen át az emelőgépekkel kapcsolatos szaktanácsadásig. A honlapunkon szerepel minden elérhetőségünk, kollégánk várja a megkeresését.