Tűzvédelmi szabályzat készítés kórházaknak

nov 29, 2023 | Tűzvédelmi szabályzat

A kórházak és egyéb egészségügyi intézmények számára is megrendelhető a tűzvédelmi szabályzat készítés.

Mi történne, ha egy kórházban tűz ütne ki? A betegek kimenekítése óriási kihívást jelent, mert vannak közöttük a mozgásukban korlátozott páciensek is. Ezekben az intézményekben az átlagosnál több tűzveszélyes anyag is található.

A mentésben nehézséget okoz, hogy a felvonókat vészhelyzetben nem lehet használni. Több szintes épület esetében több idő és energia a mentés. Az egészségügyi intézmények nagy részében nincs elegendő létszámban személyzet, ami további kihívást jelent egy tűzvész alkalmával.

A kórházak tűzvédelmének kérdései

A kórházak tűzvédelméhez szükség van arra, hogy alaposan kidolgozott szabályzat szülessen a helyszíni adottságok felmérését követően.

Az egyik fő törekvés egy tűzvédelmi felkészítésben a tűz okozta terhelés csökkentése. Amikor egy épületben tűz üt ki, a pusztítást mérsékelni lehet az épület egy részének lezárásával. Tűzvédelmi ajtók, füstvédő nyílászárók nélkül ez nem lehetséges.

A tűz oltását a kihelyezett poroltókkal, illetve a fali vízcsatlakozók használatával meg lehet kezdeni a tűzoltók kiérkezése előtt. Az épületben tartózkodókat a lépcsőházakon keresztól a kijelölt és jelzésekkel ellátott menekülő útvonalakon kell kijuttatni.

Az alkalmazottakat tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni és meghatározni a feladataikat vészhelyzetben. Szükség van begyakorolt evakuációs tervre, aminek sikerét a beépített tűzjelző rendszer és a hiánytalan tűzvédelmi felszerelés is segíti.

Az egészségügyi intézményekben szigorú előírásokat kell betartani, máskülönben ember életekbe kerülhet a hanyagság. A kórházakban az ott dolgozók, a látogatók és az intézményben ellátott betegek egyaránt ki vannak téve a tűzveszélynek. A kidolgozott tűzvédelmi terv azonban csökkenti a tűzesetek és a velük járó veszteségek kockázatát.

Tegye meg az első lépést egy tűzvész ellen felkészült intézmény felé! A csapatunk árajánlatot állít össze az érdeklődőknek és az ajánlat elfogadását követően kezdetét veszi a munka.