Tűzvédelmi szabályzat készítés: milyen mellékletekre van szükség?

jan 22, 2024 | Tűzvédelmi szabályzat

A tűzvédelmi szabályzat készítése ugyan nem mindenhol kötelező, de érdemes vele tisztában lenni, hogy milyen esetekben szükséges melléklet a tűzriadó terv.

Azon cégeknek, illetve intézményeknek, melyek tűzvédelmi szabályzat készítésére kötelezettek, érdemes vele tisztában lenniük, hogy bizonyos esetekben a szabályzat kötelező mellékleteként tűzriadó tervre is szükség van. Az alábbiakban erről lesz szó részletesebben.

A tűzriadó terv elmaradhatatlan része a tűzvédelmi szabályzatnak az alábbi esetekben:

  • menekülésben korlátozott személyek elhelyezésére, ellátására, kezelésére, nevelésére, oktatására, gondozására, foglalkoztatására szolgáló rendeltetés esetén,
  • oktatási intézmény esetén, ha annak megengedett maximális befogadóképessége meghaladja az 50 főt,
  • ha a szabályzat készítésére kötelezett által üzemeltetett, bérelt vagy más jogcímen használt épület, épületrész tömegtartózkodás céljára szolgáló helyiséggel rendelkezik, vagy az épületrészen, épületen egyidejűleg 300-nál több fő tartózkodhat,
  • 20-nál több férőhellyel rendelkező kereskedelmi szálláshely esetén,
  • olyan épület, épületrész, szabadtér esetén, ahol 1000 kg vagy 1000 l mennyiséget meghaladó fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag előállítása, feldolgozása, tárolása történik, és az anyag robbanásveszélyes állapotban fordulhat elő.

Jó tudni, hogy épületrészre vonatkozó tűzriadó terv készítése során az épületrészt befogadó épület egyéb részére és az épületre kidolgozott tűzriadó tervet is figyelembe kell venni. A tűzriadó tervet hozzáférhető helyen, az érintett területen kell elhelyezni.

Fontos, hogy a tervben foglaltak végrehajtását évente legalább egyszer gyakoroltatni kell. Az eredményt értékelni és  írásban rögzíteni szükséges, valamint a gyakorlat során tapasztalt hibák, hiányosságok megszüntetéséről 15 napon belül írásban intézkedni kell.

A tűzvédelmi szabályzat készítését érdemes profikra bízni. Amennyiben szeretné igénybe venni szolgáltatásunkat, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeinken!