Tűzvédelmi szabályzat készítés szálláshelyek számára

máj 30, 2024 | Tűzvédelmi szabályzat

A tűzvédelmi szabályzat készítésére szigorú szabályok vonatkoznak a szálláshelyekre nézve is. Az alábbiakban áttekintjük, mit érdemes ezzel kapcsolatban tudni.

A tűzvédelmi szabályok betartását a katasztrófavédelem bármikor ellenőrizheti és ezt rendszeresen meg is teszi, ezért érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ne merülhessenek fel hiányosságok. Nézzük, milyen szabályok vonatkoznak a tűzvédelmi szabályzat készítésre!

A tűzvédelmi szabályzat készítése kapcsán különbséget kell tenni a magánszálláshelyek és a kereskedelmi szálláshelyek között. Magánszálláshelynek az olyan, maximum 8 szobás, 16 ágyas szálláshely minősül, amelyet nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás céljából hoztak létre.

A tűzvédelmi szabályzat készítése magánszálláshelyek számára akkor kötelező, ha több, mint 10 vendég fogadására alkalmas, vagy ha a foglalkoztatottak száma meghaladja az 5 főt, vagy van olyan közös helyiség, ami legalább 50 fő befogadására alkalmas.

Kereskedelmi szálláshelyek esetében mérettől függetlenül kötelező a tűzvédelmi szabályzat készítése, amit csak az ehhez szükséges képesítéssel rendelkező személy készíthet el, még a szálláshely megnyitása előtt. A szabályzatnak minden, a tűzvédelem szempontjából lényeges kérdést tartalmaznia kell. Ha bármilyen változás történik idő közben, akkor 30 napon belül ennek megfelelően kell aktualizálni a szabályzatot.

Fontos, hogy a szabályzat betartására is ügyelni kell, vagyis annak tartalmát ismertetni kell a dolgozókkal. Az évente megtartandó tűzvédelmi oktatásról készüljön oktatási napló. Ne feledkezzünk meg az új dolgozók oktatásáról sem! A vendégek számára is szükséges tudnivalókat ki kell függeszteni a szobákban és a folyosókon, jól látható helyen.

Amennyiben megbízható, tapasztalt és profi csapatot keres a tűzvédelmi szabályzat készítésére szálláshelyére vonatkozóan, a legjobb helyen jár! Forduljon hozzánk bizalommal bővebb tájékoztatásért akár még a mai nap folyamán! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére és minden kérdésére válaszolnak.